Siemię lniane, to po prostu niezwykle drobne nasiona lnu, które wyróżniają się wieloma właściwościami zdrowotnymi oraz odżywczymi. Cenią je zwłaszcza osoby, które zmagają się z różnego rodzaju dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. Siemię lniane w formie malutkich nasion, jak również w wersji zmielonej ma również wiele innych właściwości. Między innymi obniża poziom cholesterolu we krwi, czy też chroni przed rakiem piersi. Czym zatem jest siemię lniane i jakie są jego właściwości?

Czym jest siemię lniane?

Jak już wspomniano powyżej, siemię lniane, to po prostu małe nasiona rośliny jaką jest len pospolity. Mają one brązową, bądź też lekko złotawą barwę. Te wartościowe, ziarna oleiste, zaliczane są do grupy tak zwanych superfoods, a więc zdrowej żywności, która wyróżnia się wieloma właściwościami prozdrowotnymi. Siemię bardzo dobrze wpływa na cały nasz organizm i uznawane jest za leczniczy produkt zielarski. Ponadto, bardzo często siemię lniane stosowane jest jako domowy preparat kosmetyczny, ponieważ jeżeli wykorzystamy je zewnętrznie, będzie miało bardzo dobry wpływ na całe nasze włosy oraz cerę. Najczęściej możemy spotkać się z siemieniem lniany w kolorze brązowym. To właśnie takie, najczęściej znajdziemy na sklepowych półkach. Jeżeli chodzi o siemię lniane o barwie złocistej, to ma ono zdecydowanie więcej wartościowych składników odżywczych, ale również jego cena jest wyższa.

Siemię lniane i jego właściwości

Siemię lniane, wyróżnia się wieloma właściwościami odżywczymi, jak również zdrowotnymi, jakie był znane już w Babilonie, w starożytnim Egipcie, czy też w Chinach. Chodzi tutaj głównie o to, że w siemieniu lnianym, znajdziemy bardzo dużo błonnika, kwasów tłuszczowych Omega-3, jak również lignanów. Nasiona mają około 20 do 40 procent rozpuszczalnego błonnika, jak również około 60 – 80 procent błonnika nierozpuszczalnego. Jeżeli chodzi o błonnik rozpuszczalny, to ma on właściwości żelujące i doprowadza do wiązania treści przewodu pokarmowego, opróżnia żołądek, dzięki czemu dłużej po posiłku czujemy się syci. Jeżeli chodzi o błonnik nierozpuszczalny, sprawia on że zwiększa się objętość mas kałowych, na skutek wiązania wody. 

Skutki uboczne spożywania siemienia lnianego


Nie ulega wątpliwości, że spożywanie siemienia lnianego ma wiele zdrowotnych korzyści, ale musimy pamietać o tym, że jeżeli będzie on spożywany w nadmiarze, to wówczas może dojść do odwodnienia organizmu. Wynika to z tego, że ziarenka lnu błyskawicznie chłoną wodę, co jest zauważalne, kiedy zalewamy je szklanką wody.

 

Ula